Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

 

Μετά την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κοινού πάνω σε ένα θέμα που ανοίγει δρόμο για εμβάθυνση και αναστοχασμό σχετικά με τον ανδρικό ψυχισμό αλλά και τις ανθρώπινες, οικογενειακές και συντροφικές σχέσεις συνεχίζουμε ως ΚΕΣΥΨΕ (Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τους κύκλους διαλέξεων ΄΄ Περί ανδρός ΄΄.

Στα επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν θα εμβαθύνουμε στη δυσκολία διαφοροποίησης του άνδρα από την πατρική του οικογένεια, στις εξαρτητικές σχέσεις που αναπτύσσει με τη μητέρα του αλλά και στην προσπάθειά του να αποταυτιστεί από αυτήν, η οποία αν δεν ευοδωθεί του δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στην αντίληψη για την αρρενωπότητά του.

Ακόμα θα καταπιαστούμε με τον ρόλο του πατέρα , ως μυητή και φορέα μεταβίβασης των ανδρικών αξιών, εισάγοντας τον γιο στον κόσμο των ανδρών. Θα εξετάσουμε τον ρόλο του ως σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία της διαφοροποίησης.

Στην προσπάθειά μας να εμβαθύνουμε στον τρόπο που συνδέονται οι άνδρες ως ενήλικες με τις οικογένειές τους θα διερευνήσουμε το πώς οι άνθρωποι επιλέγουν συντρόφους, ακολουθώντας το σχεσιακό πρότυπο που κυριαρχούσε στην οικογένεια καταγωγής τους, μεταδίδοντάς το και οι ίδιοι στις επόμενες γενιές. Θα συζητήσουμε, επίσης, τη σχέση μητέρας-γιου, η οποία λειτουργεί ως προπομπός της σχέσης του άνδρα με τη σύντροφό του.

Στις παρούσες διαλέξεις θα εστιάσουμε, επιπλέον, στον κλονισμό της πατρικής εξουσίας, μέσα στα χρόνια, αλλά και στον ρόλο της πατρότητας, καθώς και της «συνάντησης» πατέρα-γιου, ως καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ανδρικής ταυτότητας.

Τέλος, θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε το θεραπευτικό ταξίδι του άνδρα και τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο προς την ολοκλήρωση και την πληρότητα.