Τοποθεσία

Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Ερευνας

Αισθητηριακή νοημοσύνη- 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αισθητηριακή νοημοσύνη μας αποκαλύπτει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στην ασυνείδητη επιρροή των αισθήσεων και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση προς όφελος μας στην καθημερινότητα.

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν ως το παράθυρό μας προς τον κόσμο; Την ζωή μας μπορούμε να την δούμε, να την ακούσουμε, να την γευθούμε, να την μυρίσουμε και να την αγγίξουμε. Με το να ασκηθούμε στην επαφή με τις αισθήσεις μας κατακτούμε μια βαθιά σύνδεση με το σώμα μας στο παρόν με αποτέλεσμα να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια και διαύγεια στην καθημερινότητά μας.

Οι Αισθήσεις μας τα παράθυρά μας για τον έξω κόσμο.

Ό,τι βιώνουμε στο περιβάλλον γίνεται ερέθισμα για τις → Αισθήσεις που είναι οι γέφυρες και συνδετικοί κρίκοι του έξω με το μέσα, κάνοντας την → πληροφορία να γεμίζει τον εγκέφαλο → Αυτός την αποκωδικοποιεί και έχουμε την → Αντίδραση στο σώμα και εν συνεχεία το συναίσθημα, την συμπεριφορά, τη γνωσιακή στάση, κοκ.

Οι αισθήσεις στον άνθρωπο αναπτύσσονται ψυχοβιολογικά. Από τη στιγμή της γέννησης μας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζονται από την κληρονομικότητα και τα γονίδια, τα βιώματα, τις σχέσεις μας. Το ερώτημα λοιπόν που θα μας απασχολήσει είναι: Με τί αισθητηριακή κληρονομιά ερχόμαστε στο παρόν;

Καθένας από μας έχει τον δικό του διαφορετικό τρόπο, χρόνο, ένταση, τη δική του ξεχωριστή σχέση με τις αισθήσεις του. Ο κόσμος των αισθήσεων μας κάνει διαφορετικούς. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε την αισθητηριακή μας διαφορετικότητα;

Με μέσο μας τη Δραματοθεραπεία και έχοντας στο επίκεντρο κάθε φορά μια από τις πέντε αισθήσεις, θα επεξεργαστούμε τα παραπάνω ζητήματα, ταξιδεύοντας στο κόσμο των αισθήσεων.

Η Δραματοθεραπεία αναφέρεται στο δράμα ως μορφή θεραπείας και ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι η ανάπτυξη της ψυχικής έκφρασης και εξέλιξης του ατόμου μέσα από τη βιωματική διαδικασία και τη συνεχή χρήση όλων των μορφών της τέχνης. Ενισχύει το άτομο να δημιουργήσει μια παλέτα ποικίλων τρόπων διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης καταστάσεων, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη του φάσματος των κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του. Βοηθά και αναπτύσσει την έκφραση, και πέρα από το λόγο, διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου αισθητηριακά, σωματικά και συμβολικά. Κινητοποιεί τη φαντασία, τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας. Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, μουσική, κατασκευές, αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) αναδεικνύεται και ο ρόλος του σώματος στην κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.

Κύριοι στόχοι των 5 συναντήσεων θα είναι:

● Να αντιληφθούμε πως η κάθε αίσθηση έχει εντυπωθεί σε εμάς, στο σώμα μας και με ποια συναισθηματική κατάσταση έχει συνδεθεί.
● Να αφουγκραστούμε τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο μας, τις προτιμήσεις, τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης, προστασίας αλλά και άμυνας που διαθέτουμε, έχοντας στο επίκεντρο κάθε συνάντησης μία από τις 5 αισθήσεις.
● Να αυτορυθμιστούμε με βάση το συναίσθημα και την αίσθησή μας, εστιασμένοι στον εαυτό μας.
● Να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους με ταυτόχρονη αυτοπαρατήρηση για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούμε, διαχειριζόμαστε και επικοινωνούμε την εκάστοτε αίσθηση.