Ψυχοθεραπεία παιδιών – Παιγνιοθεραπεία

Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά είναι δυνατόν να παρουσιάσουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους και δυσκολίες σε κάποιο στάδιο της σωματικής και ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης. Σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, διαχειριζόμαστε προβλήματα παιδικής ηλικίας, όπως μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, ενούρηση, εγκόπριση, διαταραχές ύπνου, διατροφής κ.λ.π. Μέσα από τον διάλογο, το παιχνίδι, τη ζωγραφική και άλλα εκφραστικά μέσα, τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν με ειλικρίνεια αυτά που τους απασχολούν, χωρίς τον φόβο της απόρριψης. Με την παράλληλη βοήθεια και υποστήριξη των γονέων χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου σταδιακά δουλεύονται με συνέπεια, υπομονή και επιμονή τα αναδυόμενα θέματα.

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουν μέσα από το παιχνίδι τον εαυτό τους, να εξερευνήσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τις εμπειρίες της ζωής τους. Το παιχνίδι είναι ένας φυσικός τρόπος έκφρασης, μάθησης, εξερεύνησης και επικοινωνίας για τα παιδιά. Συμβάλλει στη διαμόρφωση βασικών κοινωνικών, δημιουργικών, νοητικών, συναισθηματικών, γνωστικών και φυσικών διεργασιών και αξιοποιείται σαν ένα αποτελεσματικό μέσο που τα βοηθάει να εκφράσουν, παίζοντας, αυτά που βρίσκουν δύσκολο να εκφράσουν μέσα από τα λόγια. Η παιγνιοθεραπεία συμβάλλει στην ανακάλυψη και απόκτηση νέων τρόπων συμπεριφοράς και σκέψης, που επιτρέπει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν καλύτερα την καθημερινή τους ζωή.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά για τα παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται να εκφραστούν προφορικά. Μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να είναι ο εαυτός τους,  λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα, και με τη βοήθεια του θεραπευτή να τα διερευνήσουν, αποκτώντας ένα πιο λειτουργικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Οι ειδικές παρεμβάσεις του θεραπευτή, προσαρμοσμένες πάντα στις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού, το απελευθερώνουν από αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα, που μπλοκάρουν τη μάθηση και την εξέλιξή του και του επιτρέπουν να βιώσει τον κόσμο του μέσα από μια πιο φωτεινή και λειτουργική οπτική.

Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 μέχρι 12 ετών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως:

 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADD / ADHD).
 • Χρόνια ή σοβαρή ασθένεια.
 • Σεξουαλική, συναισθηματική, σωματική κακοποίηση ή έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση ή εσωστρέφεια.
 • Προβλήματα σχέσεων των γονιών, όπως διαζύγιο ή έντονες συγκρούσεις.
 • Αγχογόνες εμπειρίες ζωής, όπως η απώλεια, η ασθένεια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή αγαπημένου κατοικίδιου ζώου.
 • Τραυματικά γεγονότα, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή  φυσική καταστροφή.

Τι περιλαμβάνει η Παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από συνεδρίες – συνήθως 30 έως 45 λεπτών – όπου ο θεραπευτής, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ασφάλειας, κατανόησης, αποδοχής και εμπιστοσύνης, θα συναντηθεί με το παιδί για να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στις ανάγκες του και στο παιχνίδι σαν μέσον. Η πρώτη συνεδρία περιλαμβάνει συνήθως μια εκτίμηση, κατά την οποία ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού συνομιλεί με τον θεραπευτή και τον ενημερώνει για τις ανησυχίες του.

Στις συνεδρίες που ακολουθούν, μεταξύ του παιγνιοθεραπευτή και του παιδιού και με μέσο μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα παιχνίδια (μικρές φιγούρες ζώων, άμμο, μουσικά όργανα, κούκλες, πηλό, βιβλία και υλικά για χειροτεχνίες), το παιδί εκφράζεται και αντιλαμβάνεται τις ανεξερεύνητες μέχρι τότε ανάγκες, επιθυμίες αλλά και τις αναξιοποίητες ικανότητές του.

Κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας απαραίτητη είναι η παράλληλη και ενεργητική συνεργασία θεραπευτή και γονιών για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Παιγνιοθεραπεία είναι οι εξής:

 • η δημιουργική απεικόνιση
 • η θεραπευτική αφήγηση
 • η γλυπτική
 • τα παιχνίδια ρόλων
 • ο χορός και η κίνηση
 • το σχέδιο
“Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μια ώρα παιχνιδιού από ότι μέσα σε ένα χρόνο συζήτησης.”
Πλάτωνας, 427-347 π.Χ.