• 8ο Συνέδριο European Family Therapy Association, Κωνσταντινούπολη 2013.

” Εφηβική Παραβατική Συμπεριφορά σε περίοδο οικονομικής κρίσης μέσα από το φακό της Συστημικής Προσέγγισης”.

Στόχος της παρουσίασης είναι να προβληματιστούμε σε θέματα κατανόησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της βίας, αξιοποιώντας τη συστημική προσέγγιση.

Μέσα από τη μελέτη της κλινικής περίπτωσης θα αναδειχθεί ο τρόπος που η βίαιη συμπεριφορά του εφήβου νοηματοδοτήθηκε σε ενδοψυχικό και οικογενειακό επίπεδο και συνδέθηκε με τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, λειτουργώντας ως μοχλός αλλαγής όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του.

Μπαρμπαλιού Ελισάβετ, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.


  • 20o Συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (EAP), Aθήνα 2015.

” Η αναθεώρηση των οικογενειακών στερεοτύπων φύλου στους ῾θεραπευόμενους δεύτερης γενιάς῾μέσα από την οικογενειακή θεραπεία”.

Οι οικογένειες, ως ζωντανά συστήματα, αλληλεπιδρούν και μεταβιβάζουν στα μέλη τους αξίες, ρόλους και κώδικες συμπεριφοράς με σκοπό την εξέλιξη και επιβίωσή τους. Ομοίως μεταβιβάζονται και τα στερεότυπα φύλου από γενιά σε γενιά, τα οποία θα εξετάσουμε μέσα από την κλινική μας πρακτική, εργαζόμενοι με έφηβους και νεαρούς ενήλικες, των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς σε προηγούμενο χρόνο διήνυσαν ή ολοκλήρωσαν έναν κύκλο ψυχοθεραπείας. Στην εν εξελίξει έρευνά μας, επιλέξαμε να τους ονομάσουμε «θεραπευόμενους δεύτερης γενιάς».
Μέσα από κλινικά περιστατικά θεραπευόμενων, μελετάμε την αμφισβήτηση και αναθεώρηση των οικογενειακών στερεοτύπων φύλου, παρατηρώντας τις θεραπευτικές πορείες γονέα και παιδιού μέσα στη διαδικασία ομαδικής θεραπείας προσανατολισμένης στην οικογένεια. Εξετάζουμε, μέσα από τη συστημική οπτική, τη λείανση του οικογενειακού εδάφους για τις διαφοροποιήσεις και τις ανατροπές που θα επιτύχουν στη συνέχεια οι έφηβοι, με κινητήρια δύναμη τη θεραπευτική εμπειρία του γονιού, καθώς και τα στάδια που χαρακτηρίζουν αυτή τη διαδικασία και διευκολύνουν την αποδόμηση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων για τους ρόλους των φύλων.

Μπαρμπαλιού Ελισάβετ, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.


  • Παρουσιάσεις στο Συνέδριο της EFTA Αθήνα, 2016

” Το ταξίδι από τις ᾽χαμένες πατρίδες᾽των προγόνων στον επαναπατρισμό του εαυτού: η οικογενειακή θεραπεία ως ένας ασφαλής τόπος επεξεργασίας και επούλωσης της διαγενεακής μετάδοσης της τραυματικής εμπειρίας της προσφυγιάς.”

Η παρούσα μελέτη περίπτωσης διερευνά την τραυματική εμπειρία της προσφυγιάς και τον τρόπο που ο αντίκτυπός της μεταβιβάζεται διαγενεακά επιδρώντας στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και των συστημάτων στα οποία ανήκει. Μέσα από την κλινική περίπτωση ενός άνδρα, απόγονου προσφύγων από τη Μ. Ασία, διερευνούνται ”οι χαμένες πατρίδες” της πατρικής του οικογένειας και η σημασία τους για τη συγκρότηση της δικής του ατομικής, οικογενειακής και ανδρικής ταυτότητας. Καθώς μελετούνται οι παράμετροι και οι συνθήκες εκείνες που ευνοούν τη μετάδοση του τραυματικού βιώματος του ξεριζωμού των προγόνων του στη δική του ζωή, λαμβάνονται υπόψη νέες έρευνες για τη διαγενεακή μετάδοση του στρες εξαιτίας τραυματικών γεγονότων, οι οποίες εμπλουτίζουν τη θεραπευτική προσέγγιση του θέματος. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η οικογενειακή θεραπεία καλείται να επουλώσει τις πληγές, λειτουργώντας ως φάρος μνήμης αλλά και ελπίδας, επαναπροσδιορίζοντας και νοηματοδοτώντας τη ζωή του με τον επαναπατρισμό του εαυτού του σε μια καινούργια ”πατρίδα”.

Μπαρμπαλιού Ελισάβετ, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.


“Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ. Πώς μπορεί να δημιουργηθεί η προσωπική ταυτότητα μέσα στην αταξία και σε μια περίοδο κοινωνικο-πολιτικής αποδόμησης;”

Μέσα από την ιστορία της Αλίκης θα αναπτυχθεί το θέμα της περιπλάνησης του κατασκευασμένου εαυτού αλλά και η αναγκαιότητα της αποδοχής της αβεβαιότητας για την επίτευξη της εξέλιξης. Στην μεταμοντέρνα εκδοχή της θεραπευτικής σχέσης αλλά και της καθημερινότητας μας, η αποδοχή της αβεβαιότητας είναι ένας σημαντικός στόχος για τον θεραπευτή αλλά και τον θεραπευόμενο. Ο θεραπευόμενος όπως και η Αλίκη, χρειάζεται να αναρωτιέται συνεχώς για την ταυτότητα που έχει κατασκευάσει και να παραδεχθεί ότι δεν είναι βέβαιος για αυτήν, αφού βασίζεται σε κοινωνικές κατασκευές που του έχουν επιβάλλει. Στην Αλίκη όλα ξεκινούν με μια τρομερή μάχη, την μάχη του βάθους, όπου τα πράγματα εκρήγνονται, αλλάζουν μέγεθος, τα κουτιά είναι πολύ μικρά για το περιεχόμενο τους. Όλα περιπλέκονται μεταξύ τους, ακόμη και οι λέξεις είναι διάχυτες και διαλύονται.

Aποστολίδη Λουκία, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.