Η μεταμορφωτική διαδικασία της θεατρικής πράξης συναντά την θεραπευτική διαδικασία της δραματοθεραπείας.

Ο κόσμος μας γίνεται σκληρός, αποκτά παχύ δέρμα σαν ρινόκερος, πια δεν αντέχει την απουσία ελέγχου, της σταθεράς, της ηθικής και της ασφάλειας.

Χρειάζεται να προστατευθεί κάτω από ένα παχύ δέρμα.

Πώς μεταμορφώνεται κάποιος σε ρινόκερο;


Πώς σταματά να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μονάδα, μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο με άλλα άτομα που πάσχουν, δρουν, δημιουργούν, σκοντάφτουν;

Είναι η μεταμόρφωση των ανθρώπων σε ρινόκερους μια ασφαλής πανοπλία ή μια φυλακή;

Ένα εργαστήριο με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού εμπνευσμένες από το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο: «Ο ρινόκερος».

Ένα εργαστήριο δραματοθεραπείας, όπου πάνω στον αυτοσχεδιασμό, στην θέση των ρόλων και την αντίληψη του κειμένου θα σταθούμε αυτογνωσιακά προς τον εαυτό και την βαθύτερη συνειδητοποίηση του.

🔺 Πώς παραμένει κάποιος μαλακός και άνθρωπος;

“Μπερανζέ: Κουράστηκα! Πάνε χρόνια τώρα που νιώθω κουρασμένος.
Κάποιες στιγμές, κάνω κόπο για να σηκώσω το ίδιο μου το κορμί! Το βάρος του!
Νιώθω συνεχώς το κορμί μου βαρύ, σαν μολύβι, ή σαν να σέρνω κάποιο άλλο ανθρώπινο φορτίο στην πλάτη μου. Ούτε με τον ίδιο μου τον εαυτό δεν μπορώ να συμβιβαστώ. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ.” (Ρινόκερος, Ιονέσκο)

🌀 Ένα εργαστήρι που αυτογνωσιακά και συναισθηματικά θα μας καλέσει να συνδεθούμε με το συλλογικό ασυνείδητο, θα μας υποστηρίξει ώστε να μείνουμε άνθρωποι, να μην μεταμορφωθούμε στο βωμό μιας υπαρξιακής απειλής και να μπορούμε να εμπεριέχουμε το κοινωνικό γίγνεσθαι!

Μέσα από τα “Βήματα για μια οικολογία του νου” (Gregory Bateson), θα μάθουμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς στη ρευστότητα της ζωής και να μην χρειάζεται να θωρακιστούμε για να ανταπεξέλθουμε, αλλά να μείνουμε ασφαλείς και μαλακοί!

Ο στόχος είναι να συντονιστούμε και να αφεθούμε στη λειτουργία της φύσης και του εαυτού μας, να παραμείνουμε ανθεκτικοί και να συναισθανόμαστε.

Ας παραμείνουμε άνθρωποι.

Ο καλός στοχαστής επιχειρεί να αναζητήσει το λογικό σφάλμα, στο είδωλο του κόσμου που πλάθει η πανανθρώπινη συνείδηση και ειδικά ο εγωκεντρικός, ατομοκεντρικός, ωφελιμιστής, πραγματιστής, υλιστής, «ρεαλιστής», δυτικός άνθρωπος. (Gregory Bateson)

«Πιστεύω πως αυτή η ογκώδης συσσώρευση απειλών προς το ανθρώπινο είδος και τα οικολογικά του συστήματα προέρχεται από σφάλματα στις νοητικές μας έξεις σε βαθιά και εν μέρει ασυνείδητα επίπεδα» Gregory Bateson

🌀🔸 Δήμητρα Δερμιτζάκη. Σκηνοθέτις με εικαστικό προσανατολισμό. Οι σκηνοθεσίες της είναι στο σύνολο τους πειραματικές, πολυμεσικές με κέντρο τον λογοτεχνικό και ποιητικό λόγο. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, θέατρο και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Σκηνική πράξη και Διδακτική.

🌀🔸🔸 Λουκία Αποστολίδη. Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία της Υγείας, PGDip Ψυχολογία των εξαρτήσεων, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Δημιουργική Επόπτρια.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας

με email στο: info@eutopiatherapy.gr
ή μέσω γραπτού μηνύματος στο: +30 694 7828222