Βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας – «Εισχωρώντας στα άδυτα της σχέσης μητέρας – γιου: ρόλοι, προσδοκίες και καινούριες οπτικές

 

Στο Βιωματικό αυτό Εργαστήριο που διοργανώνεται από το “Ελληνικό Ωδείο” σε συνεργασία με το “Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας” εξετάζουμε την πολύπλευρη σχέση μητέρας – γιου, εστιάζοντας στις πολλαπλές διαστάσεις που τη χαρακτηρίζουν και σηματοδοτούν τη φύση της.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες, λογοτεχνικά αναγνώσματα και κλινικά περιστατικά, να φωτίσουν και να αναγνωρίσουν το δικό τους προσωπικό βίωμα, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο αλλά και στο μαζί, ξεδιπλώνοντας τις πολλές πτυχές του.

Το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε για την ανάδυση σκέψεων, βιωμάτων και πρώιμων αναμνήσεων, θα είναι ειδικά επεξεργασμένα μουσικά κομμάτια, των οποίων η δύναμη απελευθερώνει και ανοίγει δρόμους για δημιουργική εξερεύνηση στα σκοτεινά αθέατα βάθη της ψυχής, της σκέψης και του υποσυνείδητου.

Στόχος του Εργαστηρίου: είναι να προσδιοριστεί η σχέση της ελληνίδας μητέρας με το γιο της, όπως αυτή έχει εξελιχθεί και επηρεάζει την ανάπτυξη της ανδρικής του ταυτότητας και γενικότερα την προσαρμοστικότητά του στις διαπροσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις.

Σε ποιους απευθύνεται: Στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να διερευνήσει και να ενημερωθεί για τη σχέση μητέρας – γιου στην ελληνική κοινωνία και τις πολύπλευρες διαστάσεις της, μέσα από την μέθοδο της δεκτικής μουσικοθεραπείας.

(Περιεχόμενα) – Θεματικές ενότητες:
• Σχέση μητέρας – γιου, ένας δυνατός συναισθηματικός δεσμός.
• Η ανάγκη της διαφοροποίησης του γιου από τη μητέρα.
• Ο ρόλος του πατέρα στη διαφοροποίηση αυτή.
• Η σπουδαιότητα της φύσης της σχέσης του ζευγαριού και η επίδρασή της στην ισορροπία του μελλοντικού άνδρα.
• Η ελληνίδα μητέρα ως φορέας ζωής, ασφάλειας αλλά και υπερβολικής φροντίδας και προσκόλλησης στη ζωή του γιου της.
• Πότε η αγάπη της γίνεται τοξική.
• Ποιοι είναι οι λόγοι που μετατρέπουν τη σχέση μητέρας – γιου σε μία συγχωνευτική και τελικά εγκλωβιστική σχέση και για τις δύο πλευρές.
• Ο Ν. Καζαντζάκης μοιάζει να λειτούργησε ως υποκατάστατο συζύγου ή ως ένα γονεϊκό παιδί, παρηγορώντας και καλύπτοντας τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της μητέρας του.
• Το περιστατικό του Φάνη, ενός νέου που κατακλυζόταν από εμμονές και ψυχαναγκασμούς.
• Η σχέση μητέρας – γιου, βαθιά ριζωμένη και άμεσα συνυφασμένη με την κουλτούρα και την ιστορία μας, μοιάζει να διατηρείται σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη.
• Ποιά είναι όμως η ιδανική μητέρα και ποιό είναι το πιο δυνατό εργαλείο στην ανατροπή της συναισθηματικής υπερεμπλοκής της μητέρας από τη ζωή του γιου της;
• Βιωματική άσκηση με καθοδηγούμενο μουσικό ταξίδι εικόνων και φαντασίας.

Εισηγήτρια: Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Στοιχεία σεμιναρίου

Έναρξη: 27-02-2015 18:30
Λήξη: 27-02-2015 21:00
Χωρητικότητα 40
Λήξη εγγραφών 23-02-2015
Αρχική τιμή €45.00
Τιμή έκπτωσης €30.00
Διοργανωτής Ελληνικό Ωδείο
Τηλέφωνο 210 6140030
Εισηγητής Ελισάβετ Μπαρμπαλιού
Πόλη Αθήνα
Χώρος Ελληνικό Ωδείο (Μαρούσι)

Στοιχεία σεμιναρίου

Έναρξη: 06-03-2015 18:30
Λήξη: 06-02-2015 21:00
Χωρητικότητα 40
Λήξη εγγραφών 02-03-2015
Αρχική τιμή €45.00
Τιμή έκπτωσης €30.00
Διοργανωτής Ελληνικό Ωδείο
Τηλέφωνο 210 6140030
Εισηγητής Ελισάβετ Μπαρμπαλιού
Πόλη Αθήνα
Χώρος Εκπαιδευτηρία Παιδαγωγική

Ελληνικό Ωδείο