Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, H επιστροφή του άνδρα: Λύνοντας τη σιωπή αιώνων

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Διονύσης Λ. Σακκάς
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος ΕΛΕΣΥΘ
(Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας)

Τρύφων Ζαχαριάδης
Ψυχαναλυτικός θεραπευτής – Συγγραφέας

Γιώργος Κίσσας
Ψυχολόγος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

«Το άκρως ενδιαφέρον δοκίμιο της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, ευανάγνωστο κι από τον ελάχιστα μυημένο στην επιστήμη της ψυχολογίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις μελέτες των gender studies  διεθνώς και στον τόπο μας. Με ύφος γλαφυρό, μας ξεναγεί, με συντομία αξιοζήλευτη, από το απώτατο παρελθόν ως την άυλη ψηφιακή δικτύωση της εποχής μας, στην αντιφατική φύση του «υποταγμένου-εξεγερμένου» (όπως επιγραμματικά τη συνοψίζει) «έλληνα άνδρα».
Με αντλημένες από την επαγγελματική εμπειρία της «ζωντανές» περιπτώσεις ανδρών, που αναζήτησαν λύσεις στα προσωπικά και οικογενειακά τους αδιέξοδα, και στηριγμένο σε μια πλούσια διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, η συγγραφέας καταφέρνει εκείνο στο οποίο αποτυγχάνουν οι ομότεχνες του φύλου της: να μην γράφει ως φεμινίστρια, αλλά ως ανατόμος μιας εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητης σχέσης πατέρα-γιου στην εποχή μας.»

Βασίλης Βασιλικός
Διακεκριμένος Συγγραφέας

«Το όμορφο και κατανοητό γράψιμο ενός ανθρώπου που έχει μάθει να ακούει τον πόνο και τις δυσκολίες στις σχέσεις των άλλων, αλλά και να τους απευθύνεται με τρόπο που μπορεί να μιλήσει μέσα τους, συνιστά πολύτιμο χάρισμα της συγγραφέως. Αυτό κάνει το βιβλίο ευανάγνωστο ακόμα και σε μη εξοικειωμένους με τις θεραπευτικές έννοιες αναγνώστες.
Επιπλέον, η πολυεπίπεδη και πολυεστιακή συνθετική του προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς των κοινωνικών και  ανθρωπιστικών σπουδών, τα στελέχη προαγωγής υγείας και πρόληψης, και τους θεραπευτές, ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούν.»

Διονύσης Σακκάς
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΕΛΕΣΥΘ
(Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας)